De eenmanszaak omzetten naar een BV. Een populaire stap door succesvolle, startende ondernemers bij wie het bedrijf de afgelopen jaren gegroeid of uitgebreid is. In principe kan iedere eenmanszaak omgezet worden naar een BV. Of u nu een pedicurepraktijk heeft of een huisschilder bent: het vakgebied maakt voor de bank, Belastingdienst of notaris in ieder geval niets uit. In dit blog vertellen wij u graag meer over het omzetten van een eenmanszaak naar een BV.
Wanneer is het een goede stap?
Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is op een bepaald moment een logische keuze. Maar wanneer is dat ‘bepaald moment’. Lastig genoeg hangt dit erg van het soort bedrijf af. Over het algemeen wordt de BV opgericht als het bedrijf aan het groeien is én dus ook meer winst of omzet maat. Een van de voordelen van een BV ten opzichte van een eenmanszaak is dat u minder winstbelasting hoeft te betalen. Anderzijds biedt een eenmanszaak ook voordelen op fiscaal gebied, zeker als er nog weinig winst gemaakt wordt. Experts hanteren daarom ongeveer 150.00 euro per jaar als omslagpunt. Maakt u als eenmanszaak dit bedrag winst per jaar, dan is het fiscaal gezien aantrekkelijker om die BV wel op te richten.
De notaris
Dit punt wordt vaak over het hoofd gezien. Hoe makkelijk het is om een eenmanszaak op te richten via de Kamer van Koophandel, voor een BV is het toch even net wat anders. U dient namelijk uw nieuwe BV per akte op te laten richten bij de notaris. Die legt dan verschillende punten vast in de oprichtingsakte van uw BV. Onder andere de vestiging van uw bedrijf, verdeling voor de aandelen en de kosten van deze aandelen. Er steekt echter één uitzondering tussen. Indien u kiest om uw BV via de activa-passivatransactie om te zetten hoeft u niet langs de notaris. Bij deze transitie ‘verkoopt’ u alle bezittingen en schulden (activa en passiva) aan uw nieuwe BV.
Meer methodes
Naast die activa-passivamethode zijn er nog twee overgangsmethodes. Dit zijn de geruisloze en ruisende inbreng. Wilt u de onderneming binnen drie jaar verkopen en tegelijkertijd uw eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten naar een BV? Dan is ruisende inbreng de beste wijze. Met de geruisloze inbreng zet u de eenmanszaak met terugwerkende kracht om. Het verschil met ruisende inbreng is dat de termijn 15 maanden is, in plaats van 3 maanden.
Schakel hulp in
Het nemen van deze vrij grote stap is geen makkelijke beslissing en het is dan ook logisch dat u die dan ook niet zomaar neemt. Daarom is het mogelijk om hulp in te schakelen als u een eenmanszaak wilt omzetten. Er zijn verschillende experts die u kunnen helpen op allerlei gebieden, zoals hypotheek bij eigen BV. Vaak kunt u hiervoor dan ook terecht bij een fiscalist of jurist. Deze helpt u dan bij het uitzoeken van alle voor- of nadelen die bij een BV of andere rechtsvorm horen.
Bron foto door Free-Photos from Pixabay